Jeffrey de Zwaan is op achtjarige leeftijd begonnen met darten. In 2008 won hij bij de Leidschendamse kampioenschappen voor de jeugd zijn allereerste titel. De Zuid-Hollander ontwikkelde zich verder en ging LaCo spelen voor DSWN (Darts Sport West Nederland).

Twee jaar na zijn allereerste jeugdtitel, werd De Zwaan voor het eerst uitgenodigd voor het Nederlandse jeugdteam. In hetzelfde jaar, maakte hij zijn televisiedebuut. Jeffrey mocht meedoen aan de Zuiderduin Masters in 2010, waar hij in de eerste ronde verloor.

De Zwaan wint de Winmau World Masters bij de jeugd in 2012

In 2012 won De Zwaan zijn grootste titel bij de jeugd. De Nederlander kroonde zich tot winnaar bij de Winmau World Masters. Vervolgens ging Jeffrey het BDO-circuit af, waar hij het hoofdtoernooi van de Zuiderduin Masters en Winmau World Masters haalde.

Na twee jaar op het BDO-circuit te hebben gespeeld, stapte De Zwaan in 2015 over naar de PDC. ‘The Black Cobra’ haalde op de eerste dag van de Q-School meteen zijn Tour Card en wist in zijn debuutjaar bij de PDC zich te kwalificeren voor de UK Open en het WK Darts.

In 2016 gooide Jeffrey zijn eerste negendarter bij de PDC tijdens een Players Championship-toernooi. Een jaar later won de Leidschendammer een toernooi op het jeugdcircuit van de PDC. In hetzelfde jaar plaatste De Zwaan zich voor de Grand Slam of Darts en Players Championship Finals.

Na 2017 raakte de Zuid-Hollander zijn Tour Card kwijt, maar hij wist deze direct terug te veroveren tijdens de Q-School in januari 2018. Het bleek de opstart naar een doorbraakjaar. De Zwaan haalde driemaal de finale van een Pro Tour-toernooi en wist in april zijn allereerste PDC-rankingtoernooi te winnen.

Daarnaast liet Jeffrey ook tijdens de televisietoernooien van zich spreken. Zowel bij de UK Open als de World Matchplay wist hij Michael van Gerwen te verslaan. Op de World Matchplay haalde De Zwaan zelfs de halve finale na ook zeges op Adrian Lewis en Dave Chisnall.

In het najaar van 2018 was ‘The Black Cobra’ veelvuldig op televisie te zien. Jeffrey haalde de World Grand Prix en de Players Championship Finals en verloor in december in de tweede ronde van het WK van titelverdediger Rob Cross met 3-1 in sets.

Ruim drie maanden later maakt De Zwaan zijn debuut in de Premier League Darts. Hij mocht in Ahoy Rotterdam invallen voor Gary Anderson. Zijn debuutwedstrijd tegen Rob Cross ging met 7-4 verloren.

Jeffrey de Zwaan verslaat Michael van Gerwen op de World Matchplay. Foto: Lawrence Lustig/PDC